Contoh Soalan Pegawai Kawalan Trafik Udara

Home » PTD » Contoh Soalan Pegawai Kawalan Trafik Udara

Contoh Soalan Pegawai Kawalan Trafik Udara

Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Kawalan Trafik Udara

Kami sedang mengemaskini page ini untuk maklumat terkini bagi peperiksaan yang akan
berlangsung pada 3 Oktober.

Sementara itu muat turun

Nota Ringkas Soalan Lengkap Peperiksaan Pegawai Kawalan Trafik Udara?

Tekan sini untuk WhatsApp En. Rammel Ramli ( 019 848 9825) SEKARANG!

nota exam pegawai kawalan trafik

Ini soalan yang selalu ditanya oleh calon yang menghantar email pertanyaan kepada saya.

“Tuan, Apa NAK baca”?

Lebih kurang macam itu lah bunyi persoalannya.

Hi, saya ni, Rammel Ramli dari SkopKerjaya.com, bersungguh-sungguh nak bantu anda lulus…
.
.

Jawapan saya untuk soalan diatas, baca surat khabar nasional seperti Utusan, Berita Harian, NST, The Star bermula antara tahun 2015 hingga awal tahun 2017.

Cari isu-isu penting yang berlaku dalam Malaysia lebih-lebih lagi isu berkaitan perlembagaan, kanun tanah negeri dan daerah, dasar-dasar, ekonomi dan perdagangan, penswastaan dan lain-lain.

Abaikan 100% isu-isu berkaitan politik kerana exam ini tidak melihat kepada afiliasi anda dengan politik.

Sebagai calon, anda haruslah ambil kisah maksud-maksud terma seperti:

NKEA

ETP

EPP

GTP

RMK

ASEAN

**(klik sahaja link – saya dah sediakan untuk anda)

Baca juga topik-topik berkenaan perkara berikut:
1. Konsep pengasingan kuasa
2. Perlembagaan
3. Konsep dan contoh
4. Sistem Kabinet atau Jemaah Menteri
5. Undang-undang di Malaysia
6. Badan Perundangan
7. Kehakiman di Malaysia
8. Dasar Dalam Negara
9. Dasar Luar Negara
10. Isu Semasa

CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN PEGAWAI KAWALAN TRAFIK UDARA:

1. Lapangan Terbang Antarabangsa Senai juga dikenali sebagai

A. Lapangan Terbang Antarabangsa Sultan Ismail Petra
B. Lapangan Terbang Antarabangsa Sultan Ismail
C. Lapangan Terbang Antarabangsa Sultan Azlan Shah
D. Lapangan Terbang Antarabangsa Tengku Ibrahim

2. Apakah skop tugas pengawal trafik udara?

I. berhubung dengan pesawat melalui radio dan/radar;
II. memandu arah pergerakan pesawat semasa penerbangan atau di lapangan terbang;
III. mengarahkan pesawat supaya naik atau turun dan menguntukkan aras penerbangan akhir;
IV. memberikan maklumat tentang keadaan cuaca kepada pesawat;
A. I dan II
B. I, II dan III
C. II, III dan IV
D. I, II, III dan IV

3. Terdapat 3 Jenis Yang Pengawal Trafik Udara. Manakah antara berikut adalah salah?

A. Pengawal Kawasan
B. Pengawal Sua
C. Pengawal Aerodrom
D. Pengawal Lapangan

4. Apakah Visi Jabatan Penerbangan Awam Malaysia?

A. Menjadi pakar penerbangan terkemuka di dunia
B. Meningkatkan keselamatan, perlindungan dan kecekapan secara berterusan demi industri penerbangan yang mampan.
C. Menjadi Pakar Kawalan Trafik Penerbangan Antarabangsa
D. Melindungi dan mengawal nadi utama aliran negara

5. Namakan salah satu program yang dianjurkan oleh Jabatan Penerangan Malaysia
A. Pertandingan Bahas Kenegaraan
B. Pertandingan Debat Kenegaraan
C. Pertandingan Jabatan Kerajaan
D. Pertandingan Penjawat Awam

6. Program Komuniti Bestari menganjurkan pertandingan tersebut untuk

I. Mempromosikan Jabatan Penerangan Malaysia kepada masyarakat II.
Meningkatkan kesedaran masyarakat.
III. Fokus pada generasi muda untuk mengikuti perkembangan semasa.
IV. Membina minda masyarakat dan memupuk semangat perpaduan di kalangan generasi muda
ini.

A. I dan II
B. I, II dan III
C. II, III dan IV
D. I, II, III dan IV

7 .Di antara berikut, manakah pernyataan yang BENAR mengenai program anjuran Jabatan
Penerangan Malaysia?

I. Memupuk semangat kerjasama dan nilai-nilai perpaduan di kalangan ahli-ahli Komuniti Bestari dan masyarakat umum melalui perkongsian minat dan kefahaman pelbagai nilai dan sub-budaya.
Menggalakkan budaya ilmu yang jitu, berwibawa dan perbincangan yang sihat berdasarkan fakta yang sahih, tepat dan jelas selaras dengan globalisasi dan ledakan maklumat
III. Menyemaikan budaya berhujah secara matang, bernas dan bermaklumat berdasarkan kerangka pembinaan masyarakat bermaklumat (knowledge society).
Menggalakkan nilai-nilai perkongsian matlamat dalam satu wadah dan pasukan bagi tujuan bersama.

A. I dan II
B. I, II dan III
C. II, III dan IV
D. I, II, III dan IV

8. Pada April 2009, Dato’ Seri Najib Razak telah memperkenalkan konsep 1Malaysia yang melibatkan 8 nilai utama. Di antara berikut, yang manakah BUKAN tergolong daripada 8 nilai tersebut?

A. Ketabahan
B. Kesetiaan
C. Pemberian
D. Meritokrasi

Majlis Anti Pemerdagangan Orang (MAPO) mempunyai Unit Sekretariat yang berfungsi sebagai

A. Bertanggung jawab sebagai frontline Kementerian dalam isu-isu antarabangsa.
B. Salah satu agensi utama di dalam isu hak asasi manusia kerana kebanyakan isu yang ditimbulkan adalah di bawah bidang tanggungjawab KDN.
C. Menjalankan tugas keurusetiaan bagi semua mesyuarat dan program di bawah Majlis Antipemerdagangan Orang dan Antipenyeludupan Migran dan jawatankuasa-jawankuasa berkaitan.
D. Bertindak sebagai focal point bagi kerjasama dua hala KDN dengan negara-negara rantau Asia Tenggara dan negara luar.

10. Ketua dalam bahagian Pengurusan Teknologi Maklumat Kementerian Dalam Negeri (KDN) ialah

A. Setiausaha Bahagian Gred Khas C
B. Timbalan Setiausaha Bahagian Gred F54
C. Timbalan Setiausaha Bahagian Gred F52
D. Ketua Penolong Setiausaha Gred F48

Memandangkan anda bakal menjadi penjawat awam, maka anda harus membuat sedikit ulangkaji mengenai kerjaaan, kabinet dan juga kementerian-kementerian.

Begitulah serba sedikit panduan yang saya dapat berikan setakat ini untuk seksyen A, Pengetahuan Am.

Saya faham anda sangat sibuk dan tak berkesempatan nak cari maklumat-maklumat untuk persediaan Exam. Oleh sebab itu, saya dan Tim Infokerjaya sedang bersungguh-sunggh menyiapkan Rujukan Lengkap Peperiksaan Pegawai Kawalan Udara, semua untuk anda sebagai bantuan persediaan tambahan.

Kami dah kumpul isu-isu penting, istilah-istilah program kerajaan, senarai menteri, kementerian, semuanya dalam satu rujukan. Dan saya rasa Rujukan tersebut sangat-sangat membantu anda nanti.

SEBARKAN ARTIKEL INI

Contoh Soalan Peperiksaan Pegawai Kawalan Trafik Udara

Kami sedang mengemaskini page ini untuk maklumat terkini bagi peperiksaan yang akan
berlangsung pada 3 Oktober.

Sementara itu muat turun

Nota Ringkas Soalan Lengkap Peperiksaan Pegawai Kawalan Trafik Udara?

Tekan sini untuk WhatsApp En. Rammel Ramli ( 019 848 9825) SEKARANG!

nota exam pegawai kawalan trafik

Ini soalan yang selalu ditanya oleh calon yang menghantar email pertanyaan kepada saya.

“Tuan, Apa NAK baca”?

Lebih kurang macam itu lah bunyi persoalannya.

Hi, saya ni, Rammel Ramli dari SkopKerjaya.com, bersungguh-sungguh nak bantu anda lulus…
.
.

Jawapan saya untuk soalan diatas, baca surat khabar nasional seperti Utusan, Berita Harian, NST, The Star bermula antara tahun 2015 hingga awal tahun 2017.

Cari isu-isu penting yang berlaku dalam Malaysia lebih-lebih lagi isu berkaitan perlembagaan, kanun tanah negeri dan daerah, dasar-dasar, ekonomi dan perdagangan, penswastaan dan lain-lain.

Abaikan 100% isu-isu berkaitan politik kerana exam ini tidak melihat kepada afiliasi anda dengan politik.

Sebagai calon, anda haruslah ambil kisah maksud-maksud terma seperti:

NKEA

ETP

EPP

GTP

RMK

ASEAN

**(klik sahaja link – saya dah sediakan untuk anda)

Baca juga topik-topik berkenaan perkara berikut:
1. Konsep pengasingan kuasa
2. Perlembagaan
3. Konsep dan contoh
4. Sistem Kabinet atau Jemaah Menteri
5. Undang-undang di Malaysia
6. Badan Perundangan
7. Kehakiman di Malaysia
8. Dasar Dalam Negara
9. Dasar Luar Negara
10. Isu Semasa

CONTOH SOALAN PEPERIKSAAN PEGAWAI KAWALAN TRAFIK UDARA:

1. Lapangan Terbang Antarabangsa Senai juga dikenali sebagai

A. Lapangan Terbang Antarabangsa Sultan Ismail Petra
B. Lapangan Terbang Antarabangsa Sultan Ismail
C. Lapangan Terbang Antarabangsa Sultan Azlan Shah
D. Lapangan Terbang Antarabangsa Tengku Ibrahim

2. Apakah skop tugas pengawal trafik udara?

I. berhubung dengan pesawat melalui radio dan/radar;
II. memandu arah pergerakan pesawat semasa penerbangan atau di lapangan terbang;
III. mengarahkan pesawat supaya naik atau turun dan menguntukkan aras penerbangan akhir;
IV. memberikan maklumat tentang keadaan cuaca kepada pesawat;
A. I dan II
B. I, II dan III
C. II, III dan IV
D. I, II, III dan IV

3. Terdapat 3 Jenis Yang Pengawal Trafik Udara. Manakah antara berikut adalah salah?

A. Pengawal Kawasan
B. Pengawal Sua
C. Pengawal Aerodrom
D. Pengawal Lapangan

4. Apakah Visi Jabatan Penerbangan Awam Malaysia?

A. Menjadi pakar penerbangan terkemuka di dunia
B. Meningkatkan keselamatan, perlindungan dan kecekapan secara berterusan demi industri penerbangan yang mampan.
C. Menjadi Pakar Kawalan Trafik Penerbangan Antarabangsa
D. Melindungi dan mengawal nadi utama aliran negara

5. Namakan salah satu program yang dianjurkan oleh Jabatan Penerangan Malaysia
A. Pertandingan Bahas Kenegaraan
B. Pertandingan Debat Kenegaraan
C. Pertandingan Jabatan Kerajaan
D. Pertandingan Penjawat Awam

6. Program Komuniti Bestari menganjurkan pertandingan tersebut untuk

I. Mempromosikan Jabatan Penerangan Malaysia kepada masyarakat II.
Meningkatkan kesedaran masyarakat.
III. Fokus pada generasi muda untuk mengikuti perkembangan semasa.
IV. Membina minda masyarakat dan memupuk semangat perpaduan di kalangan generasi muda
ini.

A. I dan II
B. I, II dan III
C. II, III dan IV
D. I, II, III dan IV

7 .Di antara berikut, manakah pernyataan yang BENAR mengenai program anjuran Jabatan
Penerangan Malaysia?

I. Memupuk semangat kerjasama dan nilai-nilai perpaduan di kalangan ahli-ahli Komuniti Bestari dan masyarakat umum melalui perkongsian minat dan kefahaman pelbagai nilai dan sub-budaya.
Menggalakkan budaya ilmu yang jitu, berwibawa dan perbincangan yang sihat berdasarkan fakta yang sahih, tepat dan jelas selaras dengan globalisasi dan ledakan maklumat
III. Menyemaikan budaya berhujah secara matang, bernas dan bermaklumat berdasarkan kerangka pembinaan masyarakat bermaklumat (knowledge society).
Menggalakkan nilai-nilai perkongsian matlamat dalam satu wadah dan pasukan bagi tujuan bersama.

A. I dan II
B. I, II dan III
C. II, III dan IV
D. I, II, III dan IV

8. Pada April 2009, Dato’ Seri Najib Razak telah memperkenalkan konsep 1Malaysia yang melibatkan 8 nilai utama. Di antara berikut, yang manakah BUKAN tergolong daripada 8 nilai tersebut?

A. Ketabahan
B. Kesetiaan
C. Pemberian
D. Meritokrasi

Majlis Anti Pemerdagangan Orang (MAPO) mempunyai Unit Sekretariat yang berfungsi sebagai

A. Bertanggung jawab sebagai frontline Kementerian dalam isu-isu antarabangsa.
B. Salah satu agensi utama di dalam isu hak asasi manusia kerana kebanyakan isu yang ditimbulkan adalah di bawah bidang tanggungjawab KDN.
C. Menjalankan tugas keurusetiaan bagi semua mesyuarat dan program di bawah Majlis Antipemerdagangan Orang dan Antipenyeludupan Migran dan jawatankuasa-jawankuasa berkaitan.
D. Bertindak sebagai focal point bagi kerjasama dua hala KDN dengan negara-negara rantau Asia Tenggara dan negara luar.

10. Ketua dalam bahagian Pengurusan Teknologi Maklumat Kementerian Dalam Negeri (KDN) ialah

A. Setiausaha Bahagian Gred Khas C
B. Timbalan Setiausaha Bahagian Gred F54
C. Timbalan Setiausaha Bahagian Gred F52
D. Ketua Penolong Setiausaha Gred F48

Memandangkan anda bakal menjadi penjawat awam, maka anda harus membuat sedikit ulangkaji mengenai kerjaaan, kabinet dan juga kementerian-kementerian.

Begitulah serba sedikit panduan yang saya dapat berikan setakat ini untuk seksyen A, Pengetahuan Am.

Saya faham anda sangat sibuk dan tak berkesempatan nak cari maklumat-maklumat untuk persediaan Exam. Oleh sebab itu, saya dan Tim Infokerjaya sedang bersungguh-sunggh menyiapkan Rujukan Lengkap Peperiksaan Pegawai Kawalan Udara, semua untuk anda sebagai bantuan persediaan tambahan.

Kami dah kumpul isu-isu penting, istilah-istilah program kerajaan, senarai menteri, kementerian, semuanya dalam satu rujukan. Dan saya rasa Rujukan tersebut sangat-sangat membantu anda nanti.

SEBARKAN ARTIKEL INI

DISCLAIMER

Skopkerjaya.com tiada kaitan dengan pihak Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA) mahupun Department Of Aviation Malaysia (LHDNM). Apa yang Skopkerjaya.com sediakan adalah bantuan persediaan calon untuk menduduki peperiksaan. Soalan yang disediakan bukan SOALAN BOCOR jauh sekali soalan sebenar peperiksaan. Ianya lebih kepada contoh soalan untuk memudahkan persediaan calon dilengkapi bersama nota-nota persediaan. 

2018-03-03T03:08:47+00:00

Leave A Comment